La Creu itinerant Per Vicent Ruix - Revista Cresol

Vaya al Contenido
LA CREU ITINERANT

Vicent Ruix
Un esdeveniment especial ocupa la nostra atenció en esta ocasió: el dimarts, dia 30 de maig, aterrava en les terres valencianes la Creu de Lampedusa. Ella, per mediació de la parròquia de Sant Josep Artesà, ve a residir tot un mes en «missió itinerant» per cada una de les parròquies i col·legis que demanen la seua presència i companyia.

La Creu de Lampedusa pren el nom de l’illa italiana situada en la Mediterrània, entre el sud de Sicília i la costa africana de Líbia. Per la seua situació geogràfica resulta ser un pont magnífic per a pegar un bot i passar d’Àfrica a Europa, pas privilegiat elegit per molts d’aquells emigrants que, deixant la seua terra per diversos motius, emigren cap a terres europees, buscant una vida que no poden aconseguir en la terra que abandonen. Són molts els immigrants que han intentat este salt per este itinerari, al qual, com sabem, n’han seguit altres en l’afany d’aconseguir una vida millor.

Doncs bé, per juliol de 2013, en els dies en què el papa Francesc fou elegit per a ocupar la seu de Sant Pere, va ocórrer en este punt un naufragi: un vaixell amb immigrants i refugiats en el que 349 van morir. Açò va impactar tant al papa Francesc que un mes després volgué arrimar-se allà –la primera eixida de Roma després de ser elegit–, per celebrar una missa allà mateix, i en la qual pronuncià –ho recordarem– la paraula que encara ressona en els nostres oïts: «Vergonya, vergonya».

Este fet motivà a una fundació italiana, de nom Casa dello Spirito e delle Arti (Casa de l’Esperit i de les Arts), que de fa anys treballa a Milà amb les persones desafavorides, a animar un artista a fer una creu de fusta arrancada de les mateixes pasteres dels emigrants i refugiats, i la presentara al Papa perquè la beneïra amb la idea de portar per tot el món (ciutats, comunitats, i parròquies) un missatge de solidaritat i pau per a tots aquells que la busquen i la necessiten.

Dit i aclarit tot açò, volem dir que hem tingut la sort de compartir una celebració extraordinària en la parròquia de Sant Josep Artesà, una missa en què estava situada en l’altar major la dita Creu i a la qual assistia la feligresia que, molt contenta, es troba enguany celebrant l’any 50 de la seua erecció com a parròquia dins del barri de l’Artista Faller. A la missa s’han unit les falleres majors de València de l’any 2019, diferents membres de la directiva gremial i també altres de la Junta Central Fallera.

Ha estat, no cal dir-ho, un acte solemne i acollidor, ple de llum i esplendor, en el qual es regalava germanor. Cants que feien vibrar. Alegria que es contagiava. Era festa. Era la festa del titular de la parròquia. I, per això, s’havia de notar. I, com en tota família ben avinguda, ha culminat la reunió festiva en el pati parroquial, on han estat servides dos grans paelles que, guisades amb bon gust i bon fer, han fet augmentar –sens dubte– la germanor parroquial.

Volem acabar felicitant des d’ací a tota la feligresia i al seu rector per la gran abnegació que mostren pel col·lectiu dels immigrants i per la voluntat d’aconseguir contagiar, allà on els siga possible arribar, el coneixement de la problemàtica de la immigració i del gran drama que causa.
Copyright © 2018 Revista Cresol - Desarrollado por WEBDSEO
Regreso al contenido