Encontre continental dels missioners de l´OCSHA a Santiago de Xile Per Ramón Peris - Revista Cresol

Vaya al Contenido
Encontre continental dels missioners de l’OCSHA a Santiago de Xile

Ramón Peris (Equador)
El passat mes de gener, l’OCSHA (Obra per a la Cooperació Sacerdotal Hispanoamericana) ha reunit uns 45 sacerdots espanyols de diferents diòcesis que treballen als països d’Amèrica Llatina. L’encontre es realitza cada dos anys i és una oportunitat esplèndida per a compartir experiències de fe i missió.

Enguany hem participat quatre missioners valencians. L’encontre s’ha realitzat a Xile, un país meravellós i acollidor, ple de vida i econòmicament potent, on malauradament l’Església catòlica està patint els escàndols d’alguns sacerdots desbruixolats per problemes morals que tots coneixem. A pesar de la difícil situació i de tot el malestar que s’ha produït, els fidels catòlics en general acudixen a les celebracions i multitud de jóvens participen en les misses.

El nostre encontre va estar molt marcat per esta realitat, cosa que va fer possible un diàleg seré, profund i profitós amb alguns bisbes xilens (per cert, molt jóvens) que ens van visitar. «Cal pregar sense parar ‒ens deien els bisbes‒,estar al costat de les víctimes i posar tots els mitjans al nostre abast per a evitar els delictes, seleccionar molt bé els candidats al sacerdoci i vigilar permanentment la nostra vida espiritual; el sacerdot ha de ser sempre l’home de Déu, lluminós, alegre i afectivament equilibrat».

Enrique Molina Llàcer, missioner valencià de l’Alcúdia de Crespins, vingut des de Nicaragua a on treballa des de fa setze anys, explicava la importància d’esta cita:
«La trobada dels missioners de l’OCSHA que estem a Amèrica Llatina és una oportunitat per a compartir les experiències de tots els missioners que hem estat cridats per a evangelitzar, per a portar la Bona Nova a tots els llocs. Enguany recordarem d’una manera especial a Anastasio Gil, que amb tota seguretat intercedirà pels fruits d’esta trobada missionera. Vos demanem que pregueu per tots els missioners espanyols a Amèrica Llatina».

Ens va visitar des d’Espanya, José María Calderón, nou director de la Comissió Episcopal de Missions i Cooperació entre les Esglésies i actual director nacional de les Obres Missionals Pontifícies Espanya, que també va participar en la trobada, i ens manifestava que
«en esta trobada missionera que estem celebrant al Centre d’Espiritualitat Loyola que tenen els jesuïtes als afores de Santiago de Xile, participen més de 40 missioners de l’OCSHA; algun d’ells fa més de 59 anys que evangelitza a Amèrica, altres fa quatre anys, per la qual cosa és una trobada enriquidora per a tots nosaltres. Ens permet compartir experiències pastorals i d’evangelització que realitzen en els seus llocs de missió. Des de l’OCSHA acompanyem i donem suport a estos missioners en el seu treball pastoral».

José María Calderón va agrair també als presents la seua dedicació missionera, un aspecte també subratllat per monsenyor Cristián Roncagliolo Pacheco i monsenyor Pedro Ossandón Buljevic, bisbes auxiliars de l’arxidiòcesi de Santiago, que també van assistir a la reunió. L’arquebisbe Roncagliolo Pacheco, que va presidir la cerimònia d’obertura, va subratllar la importància dels missioners espanyols com a presència missionera a Amèrica Llatina, i en particular a Xile, on la presència de l’OCSHA va ser molt nombrosa.

Per la seua part, el bisbe Ossandón, actualment bisbe auxiliar de Santiago i administrador diocesà de Valparaíso, va parlar sobre el mateix tema i va recordar figures excepcionals en l’Església xilena que formaven part de l’OCSHA, algunes de les quals encara servixen com a missioners. A la reunió també va assistir el nunci apostòlic, el bisbe Ivo Scapolo, que va expressar la seua gratitud pel treball dels missioners que van participar en la reunió i també de tots els que els van precedir en este servici missioner de l’Església espanyola; igualment va subratllar la importància d’haver deixat el seu país d’origen per servir com a missioners en l’Església xilena i llatinoamericana.

La missió és un element fonamental en la vida de l’Església, un aspecte que enguany es destacarà encara més amb la celebració del Mes Missioner Extraordinari este octubre. L’OCSHA ha sigut i és una verdadera via a la missió per a molts sacerdots diocesans d’Espanya. Els sacerdots de l’OCSHA són enviats a la missió per les diòcesis respectives i s’acullen al servici que presta esta venerable obra naixcuda el 1949. El carisma de l’OCSHA no és cap altre que l’acompanyament dels missioners en el seu treball pastoral, en un corrent de cooperació entre les Esglésies d’Amèrica i Espanya que continua en l’actualitat. En estos 70 anys ha enviat a més de 2.300 sacerdots a Llatinoamèrica per a col·laborar en les comunitats cristianes. D’estos, encara hi ha més de 200 sacerdots diocesans espanyols que servixen com a missioners de la Paraula de Déu en estes terres d’Amèrica, i alguns han sigut nomenats bisbes. Cal reconéixer, però, amb humilitat que la gran majoria de missioners ja han superat els 70 anys i no hi ha en l’horitzó moltes esperances de poder enviar nous missioners sacerdots a les missions ad gentes. Déu proveirà amb sa divina providència.

Donem-li gràcies a Déu pels missioners ad gentes i continuem resant i col·laborant en els projectes socials, humans i espirituals que ells mamprenen en les esglésies germanes d’Amèrica.
Copyright © 2018 Revista Cresol - Desarrollado por WEBDSEO
Regreso al contenido