Contrast de parers i ciència històrica Por Mar Nieves Carrasco - Revista Cresol

Vaya al Contenido
CONTRAST DE PARERS I CIÈNCIA HISTÒRICA
Mar Nieves Carrasco

Agraïsc el contrast de parers de CRESOL, amb les diferents col·laboracions. Reconec la vàlua intel·lectual i l´espiritualitat dels autors.  Algunes inquietuds:
En el tema de la memòria històrica em sembla que cal presentar visions integradores. El judici ha de ser molt equilibrat, amb coses en tots dos costats de l’equació. Superant posicions inclinades a una de les dues parts en conflicte històric. Per descomptat que cadascú té dret a pensar i a escriure allò que es considere oportú (i la revista a publicar-ho), però prestant un servici singular i objectiu a la veritat històrica.

Em preocupen algunes de les posicions partidistes de l’esquerra (PSOE i uns altres) en el tema de la memòria històrica; observe posicions històriques oficialistes d´esquerres, en el panorama espanyol actual.  I la ciència històrica no s’ha de conformar a ser la serventa de la política.

Cal fer sempre que es parla de memoria històrica, la crítica justa a l´esquerra i a la dreta. La gran ironia en la vida política espanyola actual és que el PSOE promou la memòria històrica, enfrontant-se amb el passat, quan la força política que menys s’ha responsabilitzat, menys s’ha enfrontat i menys ha estudiat la seua pròpia història política és el Partit Socialista. El moviment polític que més necessita una vertadera memòria històrica, enfrontant-se amb la seua pròpia història en la trajectòria de la guerra civil, és el Partit Socialista.

Espanya, actualment, en el segle XXI, és una altra societat, una altra cultura, un altre país, uns altres reptes. Però hui a Espanya, encara desgraciadament, no es pot ser un intel·lectual de categoria sense parlar mal del paper de l´ Església en a guerra civil. Cal fer hui judicis més ponderats i objectius.
A més, hui el problema no és de dretes i esquerres. Hui el problema és dels de dalt i els de baix.
La meua opció històrica està clarament definida amb la memòria dels martiritzats.
Copyright © 2018 Revista Cresol - Desarrollado por WEBDSEO
Regreso al contenido