ART I ESPIRITUALITAT - Revista Cresol

Vaya al Contenido
ART I ESPIRITUALITAT
La Mare de Déu del Miracle

L’any 1448 el papa Nicolau V va regalar una icona de la Mare de Déu al cavaller Ximén Pérez de Corella en agraïment de l’ajuda prestada en defensa dels Estats Pontificis. En Ximén va tornar a terres valencianes i va comprar la vila i baronia de Cocentaina, després elevada al títol de comtat. I a la capella del palau va posar la taula regalada pel Papa. Amb el temps el poble se li aclamava quan hi havia sequera, de manera que els moriscos l’anomenaven La Dona de la Pluja.
A mitjan segle XVII els comtes van fundar un monestir de clarisses en una part del seu palau. Des de llavors la imatge es troba a la capella del monestir, en un cambril dissenyat pel napolità Antonio Alprandi.
La imatge és una representació del retrat verdader de la Mare de Déu, atribuït a l’evangelista Sant Lluc. La devoció al verdader retrat de Maria va arribar d’Orient a Occident en el segle XII i es va desenvolupar especialment a la Corona d’Aragó. Segons Remedios Garcia, la icona de Cocentaina és una versió del segle XV d’un prototip bizantí. La inscripció «Mare de Déu» en la part inferior deu ser un afegit posterior.
Maria apareix ací sense el fill, cosa rara en la iconografia del seu temps, i ens mira amb tristor i cansament, però també amb una serenitat maternal que ens mou a demanar-li ajuda per fer front a tots els nostres mals.
A Rafelbunyol hi ha una còpia exacta de la taula del segle XVII, amb llàgrimes i tot, que es venera a l’altar major del temple parroquial. També hi ha una altra còpia més recent al poble de Relleu.
Copyright © 2018 Revista Cresol - Desarrollado por WEBDSEO
Regreso al contenido