Amb la Conferència Episcopal Por Carmen Martínez - Revista Cresol

Vaya al Contenido
AMB LA CONFERÈNCIA EPISCOPAL
Carmen Martínez

Estic amb la Conferència Episcopal quan expressa per boca del seu secretari general, monsenyor Luis Argüello, que l’Església no impedirà l’exhumació de les restes mortals de Francisco Franco que descansen a El Valle de los Caídos. Luis Argüello ha deixat clar que han de complir-se les condicions per a no oposar-se a l’exhumació del dictador, perquè «una cosa és oposar-se i una altra dir que li dona suport».

Sóc arquitecta i no m´interessa el partidisme polític en qüestions culturals. Considere que l’arquitectura és una de les armes més poderoses de les dictadures, i en este sentit el mausoleu on hui descansa i és venerat Franco, és un clar exemple de la megalomania constructiva dels dictadors. Però, encara que em sembla un monument desmesurat i grotesc, la meua opinió és que no cal remoure’l.

La primera etapa de Franco es va caracteritzar per l’urbanisme megalòman. El feixisme italià va recórrer a artistes d’avantguarda. Les construccions ciclòpies van ser les protagonistes del nazisme. Stalin no va prescindir del vigor arquitectònic per a representar les bondats del règim. I així podríem fer una llarga llista en cada època i en cada continent.

No soc partidària de remoure les fosses del passat. L’odi i el ressentiment, mai se sap les cotes que pot alcançar amb la instrumentalització partidista. Encara que comprenc que hi haja postures diferents, la meua opció és no remoure mentre la justícia no diga el contrari. Cal educar les persones de cada generació a assumir que el passat és el que és. Aprendre a saber llegir el que les construccions representen; el valor i la falta d’humanitat que les acompanya. Un repte: preocupem-nos més i millor per les construccions noves del futur.
Copyright © 2018 Revista Cresol - Desarrollado por WEBDSEO
Regreso al contenido