¿Preparats per a transmetre la fe? Per Joan Almela - Revista Cresol

Vaya al Contenido
¿Preparats per a transmetre la fe?
Per Mossén Joan Baptista Almela i Hijalva

Transmetre la fe. Omplir de sentit la vida de cada vida persona. Donar llum als entrebancs, les derrotes i les penes d’una existència precària (¡ausades que és precària l’existència humana, eixa estructura empírica que està sempre sent, sempre projectant-se i mai està instal·lada, com deia Julián Marías!). Eixa és la invitació que en el càntic de Zacaries apareix com a missió de Joan i de tots els creients, de tota l’Església: anunciar que «per l’amor entranyable del nostre Déu, ens visitarà un sol que ve del cel, per a il·luminar els que viuen a la fosca, a les ombres de la mort, i guiar les nostres passes per camins de pau», una pau evidentment interior i que no depén del que ens ocorre a cada moment, sinó que eixa pau, eixida de la fe que mou muntanyes, ens fa actuar pacíficament, tossudament i amb esperança.

Jo no sé si heu provat de dirigir-vos amb eixa paraula de fe a persones que no han rebut cap catequesi ni eclesiàstica ni cultural. Persones d’altres religions, persones que han sigut educades en l’ateisme, com aquells que a Cubà o als països de l’Est no han rebut ni el bateig d’infants o, si l’han rebut, no s’han acostat mai a les esglésies. És realment difícil, almenys per a mi. És difícil trobar el moment, la paraula adient i el discurs que puga motivar a l’altre, perquè, acostumats a parlar des d’una base culturalment cristiana, ens costa despullar el kerigma de tot allò que la història, els dogmes, la praxi moral, els rituals i la tradició ha amuntonat sobre l’anunci primordial: l’anunci alliberador i il·luminador per al ser humà enmig del grandiós univers.

El papa Francesc ens proposa com a meditació i oració per al mes d’agost: «Que les famílies, gràcies a una vida d’oració i d’amor, es convertisquen sempre en ‘laboratoris d’humanització’». ¡Laboratoris d’humanització! ¡Quina gran frase! Laboratoris on des de l’amor es promoga una humanització cada vegada més fonda, més clara i més completa. Teilhard de Chardin ens parlava de la mirada de Déu que «són ulls que ‘amoritzen’ la creació», estil de mirar que ens comunica perquè la nostra mirada també augmente eixa creació ‘amoritzada’. Diu el Concili que l’acte creador és un acte d’amor de Déu i que eixe amor sosté l’univers sencer.

Així... que cap actitud religiosa que vulga escapar-se de la creació o que deixe de contemplar-la com la primigènia tasca humana... Res de místiques evasives de la realitat ni d’espiritualitats que convoquen la persona a un fals angelisme...; Déu no ha posat als àngels al davant de la creació i no ens ha volgut querubins sense cos. ¡No, no i no! Ens ha fet mamífers reflexius, amb capacitat per comprendre la voluntat creadora i contribuir-hi: Adam, tret de la terra.

L’univers és el bressol de la humanitat i, segons la Sagrada Escriptura, és el motiu i la tasca del ser humà. Pels seus fruits coneixereu qui són els falsos profetes que volen apartar-vos de la fe autèntica (Mt 7). La prova de la sinceritat i veritat d’una actitud religiosa és sempre si es preocupa o no del món creat en totes les seues dimensions.

Però, per a no errar i no tornar a desitjar el fruit prohibit que ens dona la falsa saviesa, recorda el Papa que junt amb l’amor cal una vida d’oració per a poder encarnar-se, humanitzar-se tal com pertoca. I eixa vida d’oració i d’amor “és el laboratori familiar”, d’on pot eixir més i més humanització. No està parlant Francesc de la Sagrada Família sinó de la família real, dels que volen, eduquen i fan créixer als infants, tant si han tingut sort en el seu matrimoni com si no, tant si han refet la seua existència com si no, tant si venen d’una unió convencional com si no. És la primera labor familiar de tot pare, mare o familiar educador: humanitzar, però... amb vida d’oració i d’amor.

Ara el nostre arquebisbe, don Antonio, inicia un camí sinodal i la diòcesi farà bé en recuperar cada vegada més eixa fe que situa la persona humana al bell mig de la creació i així anunciar el veritable sentit a l’existència humana.
Copyright © 2018 Revista Cresol - Desarrollado por WEBDSEO
Regreso al contenido